úterý 2. října 2012

Karavany a obytné přívěsy – možnost jak cestovat

Karavany i obytné přívěsy, si pro cestování oblíbilo mnoho lidí. S karavanem můžete na dlouhé vzdálenosti jezdit a přebývat na různých místech téměř bez omezení. Omezujete se jen na zákony daného státu, přes který cestuje. Pak se mohou omezení pro karavany lišit v místě povoleného stání, rychlosti jízdy apod.

Obytné přívěsy vs. karavany

Hlavní rozdíl mezi karavany a obytnými přívěsy je ve velikosti a způsobu jízdy. Karavany jezdí sami, dalo by se říci, že je to jedno velké obytné auto. Kdežto obytné přívěsy jsou tažené jiným autem a sami se pohybovat nemohou.

Cestování s karavany a obytnými přívěsy

Takové cestování má své klady i své zápory. Nemusíte řešit cestovní kanceláře, rezervace hotelů ani jestli dorazíte včas nebo pozdě.  Kdykoliv se můžete rozhodnout, že místo toho abyste jeli na sever, pojedete na západ apod. Kdekoliv můžete zůstat, jak dlouho budete chtít nebo dokud se vám tam nepřestane líbit. Odpadá také nutné vybalovaní a zabalování věcí. Jelikož jsou karavany velké, jednoduše máte vše stále při sobě.
Ovšem jak jistě každý ví, karavany nejsou žádná tintítka a to samozřejmě platí i pro obytné přívěsy. Tím pádem nemohou jet tak rychle, jak byste mohli být zvyklí z osobních aut. S tímto faktem byste měli každopádně počítat. Ovšem výlety s karavanem nejsou závody, takže by menší rychlost neměla vadit. Dalším faktem je, že s karavanem se nedostanete všude a do všech terénů. Pro méně zkušené řidiče může nastat také problém s parkováním. Díky jejich enormní velikosti se s nimi hůře parkuje. Obytné přívěsy jsou navíc komplikovanější a hůře se s nimi manipuluje i na silnici.
Abyste šťastně dojeli vždy na místo určení je nutné se během cesty o karavany starat. Platí to zejména o doplňování vody a naopak vyprazdňování toalety.

Karavany a jejich vybavení

Obytné přívěsy mohou být vybaveny velmi různým způsobem, což se liší především od výrobce. Karavany byste měli vybírat především podle typu a typ podle účelu, ke kterému ho budete využívat. Různé karavany mají různé vybavení. Některé toto vybavení je napevno přidělané, a tudíž je třeba se pořádně zamyslet, jestli nám to zrovna takto vyhovuje. Předělávání napevno daných součástí je poté velmi těžké a někdy i nemožné.
Čím větší přívěs si pořídíte, tím samozřejmě budete mít více prostoru a vybavení. Ovšem pamatujte na to, že ne každé vozidlo může tahat obytné přívěsy takové velikosti. Samozřejmostí je i vyšší cena větších karavanů. Cena se odvíjí také od druhu vybavení a komfortnosti.

Kde najdu karavany a obytné přívěsy?

Hledáte-li kvalitní karavan či obytný přívěs, využijte bazary karavanů na www.tipmobile.cz Karavany zde můžete výhodně sehnat i nabídnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat